Leuk dat je meeleest. Deze nieuwsbrief gaat over creatieve onlinemakers. Met volgtips van mezelf en soms van 1 persoonlijke internetheld. Merci om een abonnee te zijn.
Binnen ±5 minuten weet je
hoe een alternatieve klemtoon in het woord huishoudrollenpatronen tot nieuwe inzichten kan leiden,
dat die zangers op hun loopbanden nog altijd zotte videoclips uitbrengen,
en naar welk offline-concert ik ging.
Welkom,
🙋♂️ Rik
PS: Hoe was uw week? Die van mij is moeilijk te verklaren. Mijn lief nam mij mee naar warme oorden, op een eindeloze reis. Clouseau lag languit op de planken! En ik weet, ik zou dankbaar moeten zijn, maar precies daarom doet het zo'n pijn. Wat is het leven simpel als je Marlon Brando heet.
🎶 YOUTUBETIP: OK GO
OK Go heeft een nieuwe videoclip! De Amerikaanse rockband ging in 2005 'viraal' nog voor die term in zwang raakte. In het allereerste jaar van YouTube uploadde OK Go repetitiebeelden voor een zotte concert-choreo ...en het werd dé meest gedownloade video tot dan toe. Al twintig jaar herhalen ze die stunt met almaar zottere video-ideeën. En een Grammy als hoogtepunt voor de clip waarin ze dansen op vier loopbanden. (Here it goes again!) Deze week kwam A Stone Only Rolls Downhill uit, en we keken met grote ogen. Alweer een kunstje. Concept? 64 video's op 64 smartphones. Weet je, kijk gewoon zelf hieronder. De making of is ook interessant.
☎️ TIPLIJN: DE SPREEKBEURT
Eerder tipte ik De Spreekbeurt, een zaalconcept waarbij 8 bekenden een serieuze spreekbeurt geven over een onnozel onderwerp. Achteraf komen de talks gratis op YouTube. (In december kon ik er eindelijk live bij zijn! In de prachtige Bourlaschouwburg sprak stand-upcomedian Marlies Verschueren wervelend over huishoudrollenpatronen ...en weerman Frank Deboosere over nummerplaten.) Mede-organisator Robin Broos wil via m'n tiplijn graag Het Opstel in de spotlights te zetten. Da's een exclusief boek ter ere van de tiende Spreekbeurt áls 1.000 geïnteresseerden zich aanmelden (via deze crowdfunding). In het boek komen nieuwe opstellen van ex-beurtsprekers als Elisabeth Lucie Baeten, Katrin Swartenbroux, Sara Leemans en Stijn Van de Voorde.
De social soap
Ik kan er even niet rond: er beweegt wat voor onlinemakers.
Nog voor Trumps inauguratie vandaag kondigde 2025 zich weer aan als een schakeljaar. (Herinner je dat —puur toevallig!— tijdens z'n vorige ambstermijn #MeToo en #BlackLivesMatter via het internet de wereld veroverden. En was je het Facebook-schandaal rond Cambridge Analytica al vergeten? Het waren de jaren van Trumps eigen term ‘fake news’ ...en de bestrijding ervan.)
Feit: onze sociale media zijn eigendom van de rijkste dudes ter wereld. Letterlijk. In Forbes’ Fabuleuze Miljardairs Top Tien kom je de heren achter Instagram/Facebook/Threads, Amazon, Youtube/Google en Microsoft tegen. Oh ja, en bovenaan die van X natuurlijk. Die laatste heeft de westerse sociale media eigenhandig herschapen tot geopolitiek. Eigenaar Musk (Forbes’ nummer één) maakt vanaf vandaag officieel deel uit van het nieuwe Amerikaanse bewind. Bij z’n concurrenten zit de schrik erin.
Wat gebeurde er ALLEEN AL DE VOORBIJE WEEK? Ik vat de social soap zo kort mogelijk samen:
Instagram, Facebook en Threads (samen: Meta) schroeven hun zachtmoedigere richtlijnen van de voorbije jaren terug. Geen moderatie en interne factchecking meer. Wat wel? Community notes zoals X ze hanteert. Wij moeten elkaar zelf betrappen op ‘fouten’ en stemmen of iemands correctie achteraf wordt toegevoegd.
Nog nieuw bij Meta: hun algoritme toont weer meer maatschappelijke discussies (waar politiek sinds 2021 wat werd onderdrukt) en zal haatspraak tegen minderheden niet meer censureren.
Net deze week censureerde Meta wél twee verschillende Vlaamse cartoonisten voor spotprenten …over Musk en Trump. Zowel Lectrr als Kamagurka zagen een geüploade cartoon keer op keer verdwijnen. (Klik zeker door voor ze weer offline gaan.)
De week voordien nam de Amerikaanse cartooniste Ann Telnaes ontslag bij The Washington Post (invloedrijk nieuwsmerk van eigenaar Bezos, Forbes’ nummer twee) omdat die haar cartoon weigerde …over Bezos en Trump. Moppen die omhoogkloppen blijven moeilijk voor de fanclub van vrije meningsuiting.
Ondertussen wachtten jonge Amerikaanse TikTokkers bang af of ze hun app kwijt zouden geraken. Een recente wet zou TikTok vanaf 19 januari namelijk verbieden, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance de app aan een Amerikaan verkoopt. Zondag ging Tiktok effectief (tijdelijk) op zwart, en nu lijkt Trump zichzelf op te gaan werpen als redder tegen de TikTok-ban die hij zelf heeft uitgeroepen.
Nog 1 keer een ‘nieuw bij Meta’: puur toevallig heeft Instagram zondag z’n aloude vierkante fotoformaat na 15 jaar vaarwel gezegd en aangepast naar precies de afmetingen van TikTok-profielen. Daarnaast mogen Reels-filmpjes voortaan plots veel langer duren én kondigen ze ook een nieuwe videomontage-app aan voor makers van reels. Waarom? TikTok had ook zo’n zuster-app, CapCut, die eveneens verbannen is.
Het al dan niet verdwijnen van TikTok is meer dan een rimpeling. De Amerikaanse staat en haar socialmediaplatformen —die ook de onze zijn— smelten vandaag verder samen.
Als maker blijft het zoeken op welk platform je best publiceert. Nu Youtube zich ook nog eens profileert als podcastplek en Spotify richting video stroomt, zijn we nergens nog zeker van. En in 2025 gaat de social soap verder.
Als volger van creatieve onlinemakers abonneer je je best snel op een nieuwsbrief die ze spot —op eender welk platform. 😇
Heeft één van mijn sympathieke lezers dit naar jou geforward? Tof! Word gerust ook een abonnee. Dan krijg je (gratis) om de 10 dagen creatieve volgtips in je mailbox. Alvast welkom! ♡